Sånn fungerer annonser

Vi selger ikke personlige data om deg til noen.

En stor del av virksomheten vår består i å vise annonser – både i Google-tjenester og på nettsteder og i apper som samarbeider med oss. Annonsene hjelper oss med å holde tjenestene våre gratis for alle. Vi bruker data for å vise deg annonser, men vi selger ikke personopplysninger som navnet ditt, e-postadressen eller betalingsopplysninger.

Vi bruker data for å gjøre annonser mer relevante

Vi prøver å vise deg relevante annonser ved hjelp av data samlet inn fra enhetene dine, inkludert søkene dine og posisjonen din, nettsteder og apper du har brukt, videoer og annonser du har sett på, og personopplysninger du har gitt oss, for eksempel aldersgruppe, kjønn og interesseområder.

Avhengig av om du er pålogget og hvilke annonseinnstillinger du har valgt, kan denne typen data påvirke annonsene du ser på enhetene dine. Så hvis du besøker et reisenettsted på datamaskinen din på jobben, kan du for eksempel se annonser om flyreiser til Paris på telefonen samme kveld.

Annonsørene betaler bare for det folk ser eller trykker på

Når annonsører kjører kampanjer i samarbeid med Google, betaler de oss basert på de faktiske resultatene av annonsene – ikke basert på personopplysningene dine. Dette kan for eksempel være hver gang noen ser eller trykker på en annonse, eller gjør noe etter å ha sett en annonse, som å laste ned en app eller fylle ut et henvendelsesskjema.

Vi viser annonsørene hvor bra kampanjene deres fungerer

Vi gir annonsørene data om resultatene for annonsene deres, men uten å avsløre noen av personopplysningene dine. I hvert ledd av annonseprosessen holder vi personopplysningene dine beskyttet og privat.

Sånn fungerer annonser i Google-tjenester og på partnernettsteder

Vi bruker data til å vise deg annonser som er nyttige for deg, enten det er i Google-tjenester eller på nettsteder og i apper som samarbeider med oss.

Sykler med forskjellige farger i et nettleservindu

Sånn fungerer søkeannonser

Når du bruker Google Søk, kan det være annonser ved siden av eller over relevante søkeresultater. Som regel er disse annonsene basert på søket du akkurat har skrevet inn og stedet der du er. Hvis du for eksempel søker etter «sykler», kan du se annonser for sykler til salgs i nærheten.

I andre tilfeller bruker vi tilleggsdata som tidligere søk eller nettsteder du har besøkt, for å vise mer relevante annonser. Hvis du senere søker etter «ferie», får du kanskje opp en annonse for et feriemål der du også kan sykle, ettersom du allerede har søkt etter «sykler».

Google-annonser i Gmail, fremhevet i gult

Sånn fungerer YouTube-annonser

Når du ser på videoer på YouTube, ser du kanskje annonser som spilles av før videoen eller på videosiden. Disse annonsene er basert på videoer du har sett og andre faktorer, for eksempel hyppige og nylige YouTube-søk.

Hvis du for eksempel søker etter «motetips» eller ser på skjønnhetsrelaterte videoer, kan det dukke opp en annonse for et nytt skjønnhetsprodukt. Disse annonsene gir inntekter til dem som har laget videoene du ser på.

Du kan hoppe over mange YouTube-annonser hvis du ikke vil se dem.

YouTube-video med en glad dame med en annonse for trendy solbriller i et forgrunnsvindu

Sånn fungerer Gmail-annonser

Annonsene du ser i Gmail, er basert på data knyttet til Google-kontoen din. Aktiviteten din i andre Google-tjenester, som YouTube eller Søk, kan for eksempel påvirke hvilke annonsetyper du ser i Gmail. Google bruker ikke nøkkelord eller meldinger i innboksen din til å vise deg annonser. Ingen leser e-posten din for å vise deg annonser.

Nettleser med et profilbilde og en annonse for en stilig grønn veske

Sånn fungerer annonser på nettsteder som samarbeider med Google

Mange nettsteder inngår samarbeid med oss for å vise annonser. Disse annonsørene bestemmer hvordan bestemte annonser skal vises til ulike målgrupper, basert på personopplysninger som brukerne har delt med oss, og data vi samler inn om brukernes nettaktiviteter, for eksempel: «25 til 34 år gamle menn som er interessert i reising».

Vi kan også vise deg annonser basert på nettsteder du har besøkt tidligere – du kan for eksempel se en annonse med de røde skoene du la i handlekurven, men bestemte deg for å ikke kjøpe likevel. Men vi gjør dette uten å avsløre personopplysninger som navnet ditt, e-postadressen din eller faktureringsinformasjonen din.

Ta kontroll over annonsene i Google-opplevelsen din

Vi gir deg verktøy du kan bruke til å kontrollere hvilke typer annonser du ser enten du er pålogget eller ikke.

Et nettbrett med annonseinnstillinger og en annonse for solbriller

Kontrollér annonser basert på det du foretrekker

Du kan bruke annonseinnstillingene dine til å kontrollere annonser basert på emnene du er interessert i. Hvis du for eksempel bruker innstillingene for personlig tilpasning av annonser til å fortelle Google at du liker popmusikk, ser du kanskje annonser for kommende utgivelser og konserter nær deg når du er logget på YouTube.

Hvis du slår av personlig tilpasning av annonser når du er pålogget, slutter vi å vise deg annonser knyttet til interessene dine i Google-tjenester samt på nettsteder og i apper vi samarbeider med. Hvis du ikke er pålogget, påvirkes bare Google-tjenester der annonsene vises når du slår av personlig tilpasning.

Google-annonse for en grønn bil med en ignorer-knapp øverst

Fjern annonser du ikke vil se

Vi gir deg alternativet «Ignorer denne annonsen» for mange av annonsene vi viser gjennom nettsteder og apper vi samarbeider med. Ved å velge «X» i hjørnet av annonsen kan du fjerne annonser du mener ikke er relevante lenger.

Bilannonser var kanskje nyttige da du var på utkikk etter ny bil, men når du sitter med hendene på rattet i den nye bilen din, har du sannsynligvis ikke behov for å se flere annonser fra Google for bilen du nettopp har kjøpt.

Avhengig av om du er pålogget og hvilke annonseinnstillinger du har valgt, brukes dette valget på nettsteder og i apper vi samarbeider med, på enhetene der du er logget på.

Du kan også blokkere annonser uten å logge på, ved å bruke «Blokkér denne annonsøren» i Google-tjenester som viser annonser.

Annonse for solbriller med en informasjonsknapp øverst til høyre

Finn ut hvilke data vi bruker for å vise deg annonser

Vi vil gi deg bedre oversikt over hvilke data vi bruker for å vise deg annonser. «Hvorfor vises denne annonsen?» er en funksjon som gjør at du kan klikke på et varsel for å finne ut hvorfor en bestemt annonse vises for deg. Du kan eksempel finne ut at du ser en kjoleannonse fordi du har besøkt motenettsteder. Eller kanskje du ser annonser for en restaurant og oppdager at det er på grunn av stedet du befinner deg på. Disse dataene hjelper oss med å vise deg annonser om ting du kan ha nytte av. Husk imidlertid at vi aldri deler disse dataene med annonsører.