Keselamatan Anda

Keselamatan anda sentiasa diutamakan dalam apa-apa juga yang kami lakukan.

Jika maklumat anda tidak selamat, maklumat itu tidak tertutup. Itulah sebabnya kami memastikan perkhidmatan Google seperti Carian, Peta dan YouTube dilindungi oleh satu daripada infrastruktur keselamatan yang termaju di dunia.

Penyulitan memastikan data anda tertutup semasa dalam transit

Penyulitan membawakan tahap keselamatan dan privasi yang lebih tinggi kepada perkhidmatan kami. Apabila anda melakukan perkara seperti menghantar e-mel, berkongsi video, melawat tapak web atau menyimpan gambar, data yang anda hasilkan itu bergerak antara peranti, perkhidmatan Google dan pusat data kami. Kami melindungi data ini dengan berbilang lapisan keselamatan, termasuk teknologi penyulitan terkemuka seperti HTTPS dan Keselamatan Lapisan Pengangkutan.

Infrastruktur awan kami melindungi data anda 24/7

Daripada pusat data yang direka khas hinggalah kepada kabel gentian dasar laut yang memindahkan data antara benua - Google mengendalikan satu daripada infrastruktur awan yang paling selamat dan boleh dipercayai di dunia. Infrastruktur ini dipantau setiap masa untuk melindungi data anda dan menjadikannya tersedia apabila anda memerlukannya. Malah, kami turut mengedarkan data merentasi beberapa pusat data, jadi jika berlaku kebakaran atau bencana, data boleh dialihkan ke lokasi yang stabil dan selamat secara automatik dan lancar.

Pengesanan ancaman membantu kami melindungi perkhidmatan kami

Kami terus-terusan memantau perkhidmatan dan infrastruktur asas kami untuk melindunginya daripada ancaman, termasuk spam, perisian hasad, virus dan pelbagai kod berniat jahat yang lain.

Kami tidak memberi kerajaan akses langsung kepada data anda

Kami tidak pernah memberikan akses “pintu belakang” kepada data anda atau pelayan kami yang menyimpan data anda. Ini bermakna tiada entiti kerajaan, AS atau sebaliknya, mempunyai akses langsung kepada maklumat pengguna kami. Kadangkala kami menerima permintaan data pengguna daripada agensi penguatkuasaan undang-undang. Pasukan perundangan kami menyemak permintaan sebegini dan menolak balik apabila permintaan tersebut terlalu luas atau tidak mengikut proses yang betul. Kami telah berusaha sedaya upaya untuk bersikap telus tentang permintaan data sebegini dalam Laporan Ketelusan kami.

Penyulitan menganjur keluar daripada gambar Menara Eiffel

Penyulitan Gmail memastikan e-mel tertutup

Sejak hari pertama lagi, Gmail telah menyokong sambungan tersulit, yang menyukarkan penjahat daripada membaca e-mel yang anda hantar. Gmail juga memberi anda amaran tentang risiko keselamatan berkemungkinan, seperti apabila anda menerima e-mel yang tidak dihantar melalui sambungan tersulit.

Sampul E-mel Gmail mempamerkan tanda amaran pengimbas keselamatan

Perlindungan spam Gmail mengasingkan e-mel yang mencurigakan

Banyak serangan perisian hasad dan pancingan data bermula dengan e-mel. Keselamatan Gmail melindungi anda daripada spam, pancingan data dan perisian hasad lebih baik berbanding perkhidmatan e-mel yang lain. Gmail menganalisis pola yang ditentukan berdasarkan berbilion mesej untuk mengenal pasti ciri e-mel yang ditandai sebagai spam oleh pengguna, kemudian menggunakan penanda itu untuk menyekat e-mel yang mencurigakan atau berbahaya sebelum e-mel tersebut sampai kepada anda. Anda boleh membantu kami dengan memilih "Laporkan Spam" pada e-mel mencurigakan yang anda terima.

Pembelajaran mesin dan kecerdikan buatan membantu penapis spam Gmail berfungsi dengan lebih tepat. Kini penapis ini berjaya menyekat 99.9% spam daripada memasuki peti masuk anda.

Penyemak Imbas Chrome dengan kemajuan kemas kini keselamatan

Chrome mengemas kini keselamatan penyemak imbas anda secara automatik

Teknologi keselamatan sentiasa berubah, sentiasa selamat bermakna sentiasa mengikuti perkembangan terkini. Itulah sebabnya Chrome melakukan penyemakan secara tetap untuk memastikan versi penyemak imbas yang anda gunakan adalah terkini serta mempunyai tampalan keselamatan terbaharu, perlindungan daripada perisian hasad serta tapak web yang menipu dan banyak lagi. Chrome dikemas kini secara automatik supaya anda sentiasa dilindungi oleh teknologi keselamatan Chrome yang terkini.

Apl berbahaya menyelinap masuk ke peranti

Google Play menjauhkan apl yang mungkin berbahaya daripada telefon anda

Satu daripada kelemahan keselamatan terbesar peranti anda boleh jadi apl yang anda pasang padanya. Sistem pengesanan kami menandai apl yang mungkin berbahaya sebelum apl itu sempat disenaraikan di Gedung Play. Jika kami tidak pasti sama ada apl itu selamat atau tidak, ahli Pasukan Keselamatan Android akan menyemaknya secara manual. Sepertimana kami memperbaik sistem pengesanan kami, kami juga menilai semula apl yang telah disenaraikan di Google Play. Kami akan mengalih keluar apl yang mungkin berbahaya supaya anda tidak tersalah memasangnya pada peranti anda.

Google menyekat iklan yang berniat jahat dan mengelirukan

Pengalaman dalam talian anda boleh dijejaskan oleh iklan yang membawa perisian hasad, yang menutup kandungan yang ingin anda lihat, yang mempromosikan barangan palsu atau pun yang menyalahi dasar pengiklanan kami. Kami memberikan perhatian yang serius kepada masalah ini. Setiap tahun gabungan yang terdiri daripada lima orang penyemak dan perisian canggih menyekat hampir satu bilion iklan sedemikian. Kami juga memberi anda alatan untuk melaporkan iklan yang menyakitkan hati dan mengawal jenis iklan yang anda lihat. Kami juga menerbitkan pandangan dan amalan terbaik kami secara aktif untuk membantu usaha menjadikan Internet lebih selamat untuk semua orang.

Petua terbaik untuk membantu anda kekal selamat dalam talian

Pastikan akaun dalam talian dan data peribadi anda dilindungi dengan petua pantas ini.

  • Lindungi peranti anda

  • Elakkan cubaan pancingan data

  • Semak imbas di Internet dengan selamat

Perisai Keselamatan Google dan senarai semak

Buat kata laluan yang kukuh

Tindakan membuat kata laluan yang kukuh dan selamat merupakan langkah paling penting yang anda boleh lakukan untuk melindungi akaun dalam talian anda. Anda boleh berbuat demikian dengan menggunakan beberapa perkataan yang anda tidak akan lupa tetapi sukar untuk diteka oleh orang lain. Anda turut boleh menggunakan ayat yang panjang dan menghasilkan kata laluan dengan huruf pertama setiap perkataan. Untuk mengukuhkan lagi kata laluan anda, buat kata laluan yang mengandungi sekurang-kurangnya 8 aksara, kerana kata laluan yang lebih panjang adalah lebih kukuh.

Jika diminta membuat jawapan untuk soalan keselamatan, cuba gunakan jawapan palsu untuk menjadikan jawapan tersebut lebih sukar untuk diteka.

Jangan sekali-kali menggunakan kata laluan yang sama dua kali

Gunakan kata laluan yang unik untuk setiap akaun

Penggunaan kata laluan yang sama untuk log masuk ke beberapa akaun, seperti Akaun Google, profil media sosial dan tapak web runcit, akan meningkatkan risiko keselamatan anda. Tindakan ini sama seperti menggunakan kunci yang sama untuk mengunci rumah, kereta dan pejabat anda – jika seseorang mendapat akses kepada salah satu akaun, kesemuanya mungkin terjejas.

Jejaki berbilang kata laluan

Pengurus kata laluan, seperti Google Smart Lock dalam penyemak imbas Chrome, membantu anda melindungi dan menjejaki semua kata laluan untuk akaun dalam talian yang berbeza. Ciri ini turut boleh menjejaki jawapan anda kepada soalan keselamatan dan menghasilkan kata laluan rawak untuk anda.

Halang penggodam dengan Pengesahan 2 Langkah

Pengesahan 2 Langkah menghalang sesiapa yang tidak sepatutnya mempunyai akses kepada akaun anda dengan meminta anda menggunakan faktor kedua selain nama pengguna dan kata laluan anda untuk log masuk ke akaun anda. Misalnya, dengan Google, faktor ini boleh berbentuk kod enam angka yang dihasilkan daripada apl Pengesah Google atau gesaan dalam apl Google anda untuk menerima log masuk daripada peranti yang dipercayai.

Untuk perlindungan selanjutnya terhadap pancingan data, anda boleh menggunakan Kunci Keselamatan fizikal yang disisipkan ke dalam port USB komputer anda atau disambungkan ke peranti mudah alih anda menggunakan NFC (Komunikasi Medan Dekat) atau Bluetooth.

Pastikan perisian anda sentiasa terkini

Untuk melindungi diri anda daripada kerentanan keselamatan, sentiasa gunakan perisian terkini pada semua sistem pengendalian penyemak imbas web, pemalam atau editor dokumen anda. Apabila anda menerima pemberitahuan yang meminta anda mengemas kini perisian anda, sila berbuat demikian secepat mungkin.

Semak perisian yang anda gunakan dengan kerap untuk memastikan anda sentiasa menjalankan versi terkini yang tersedia. Sesetengah perkhidmatan, termasuk penyemak imbas Chrome, akan dikemas kini secara automatik.

Gunakan kunci skrin

Apabila anda tidak menggunakan komputer, komputer riba, tablet atau telefon anda, kunci skrin anda untuk menghalang orang lain daripada mengakses peranti anda. Untuk keselamatan tambahan, tetapkan peranti anda supaya dikunci secara automatik apabila peranti tersebut tidur.

Kunci telefon anda jika telefon anda hilang

Sekiranya telefon anda hilang atau dicuri, lawati Akaun Saya dan pilih "Cari Telefon anda" untuk melindungi data anda menggunakan beberapa langkah pantas. Sama ada anda menggunakan peranti Android atau iOS, anda boleh mengesan dan mengunci telefon anda dari jauh supaya tiada orang lain dapat menggunakan telefon anda dan mengakses maklumat peribadi anda.

Penyemak imbas menunjukkan status dilindungi kata laluan pada Chrome

Elakkan memasang apl yang mungkin berbahaya kepada telefon anda

Sentiasa muat turun apl mudah alih anda daripada sumber yang anda percayai. Untuk memastikan peranti Android dilindungi, Google Play Protect menjalankan semakan keselamatan terhadap apl daripada Gedung Google Play sebelum anda boleh memuat turun apl tersebut dan menyemak peranti anda secara berkala untuk mengesan apl daripada sumber lain yang mungkin berbahaya.

Untuk memastikan data anda dilindungi:

  • Semak apl anda dan padamkan apl yang tidak digunakan
  • Lawati tetapan gedung apl anda dan dayakan autokemas kini
  • Beri akses kepada data sensitif, seperti lokasi dan foto anda, kepada apl yang anda percayai sahaja

Berhati-hati terhadap penipuan e-mel, ganjaran palsu dan hadiah

Sentiasa mengesyaki mesej daripada orang yang tidak dikenali, terutamanya jika mesej tersebut kelihatan terlalu bagus sehingga sukar untuk dipercayai — seperti mengisytiharkan anda telah memenangi sesuatu, menawarkan hadiah untuk menyelesaikan tinjauan atau mempromosikan cara pantas untuk memperoleh wang. Jangan sekali-kali mengklik pautan yang mencurigakan dan jangan sekali-kali memasukkan maklumat peribadi ke dalam borang dan tinjauan yang mencurigakan.

Berhati-hati terhadap permintaan untuk maklumat peribadi

Jangan balas e-mel, mesej segera atau tetingkap timbul mencurigakan yang meminta maklumat peribadi, seperti kata laluan, nombor akaun bank dan kad kredit atau tarikh lahir anda. Walaupun mesej tersebut berasal daripada tapak web yang anda percayai, seperti bank anda, jangan sekali-kali mengklik pautan atau menghantar mesej balasan. Sebaik-baiknya, pergi terus ke tapak web atau apl tersebut untuk log masuk ke akaun anda.

Ingat, tapak dan perkhidmatan yang sah tidak akan menghantar mesej yang meminta anda menghantar kata laluan atau maklumat kewangan melalui e-mel.

Berwaspada terhadap penyamaran

Jika seseorang yang anda kenali menghantar e-mel kepada anda, tetapi mesej itu kelihatan aneh, akaun mereka mungkin telah diceroboh.

Berwaspada dengan:

  • Desakan meminta wang
  • Orang yang mendakwa terkandas di negara lain
  • Orang yang mengatakan telefon mereka dicuri dan tidak dapat dihubungi

Jangan balas mesej atau klik mana-mana pautan melainkan anda boleh mengesahkan e-mel tersebut adalah sah.

Semak fail sebelum memuat turun

Sesetengah serangan pancingan data yang canggih boleh berlaku melalui dokumen dan lampiran PDF yang dijangkiti. Jika anda menemui lampiran yang mencurigakan, gunakan Chrome atau Google Drive untuk membuka lampiran tersebut dengan selamat dan mengurangkan risiko peranti anda dijangkiti. Jika kami mengesan virus, kami akan memaparkan amaran kepada anda.

Gunakan rangkaian yang selamat

Berhati-hati apabila menggunakan Wi-Fi awam atau percuma, walaupun rangkaian tersebut memerlukan kata laluan. Apabila anda membuat sambungan ke rangkaian awam, sesiapa sahaja di kawasan sekeliling mungkin dapat memantau aktiviti Internet anda, seperti tapak web yang anda lawati dan maklumat yang anda taip pada tapak. Jika Wi-Fi awam atau percuma merupakan satu-satunya pilihan anda, penyemak imbas Chrome akan memberitahu status keselamatan sesuatu tapak menggunakan bar alamat.

Cari sambungan yang selamat sebelum memasukkan maklumat sensitif

Apabila anda menyemak imbas di web – dan terutamanya jika anda bercadang untuk memasukkan maklumat sensitif seperti kata laluan atau butiran kad kredit – pastikan sambungan ke tapak yang anda lawati itu selamat. URL yang selamat akan bermula dengan HTTPS. Penyemak imbas Chrome akan memaparkan ikon hijau yang berkunci sepenuhnya dalam medan URL dan tertera, "Selamat". Sekiranya tidak selamat, perkataan "Tidak Selamat" akan dipaparkan. HTTPS memastikan penyemakan imbas anda selamat dengan menyambungkan penyemak imbas atau apl anda ke tapak web yang anda lawati dengan selamat.