Keselamatan Anda

Keselamatan anda sentiasa diutamakan dalam apa-apa juga yang kami lakukan.

Jika maklumat anda tidak selamat, maklumat itu tidak tertutup. Itulah sebabnya kami memastikan perkhidmatan Google seperti Carian, Peta dan YouTube dilindungi oleh satu daripada infrastruktur keselamatan yang termaju di dunia.

Penyulitan memastikan data anda tertutup semasa dalam transit

Penyulitan membawakan tahap keselamatan dan privasi yang lebih tinggi kepada perkhidmatan kami. Apabila anda melakukan perkara seperti menghantar e-mel, berkongsi video, melawat tapak web atau menyimpan gambar, data yang anda hasilkan itu bergerak antara peranti, perkhidmatan Google dan pusat data kami. Kami melindungi data ini dengan berbilang lapisan keselamatan, termasuk teknologi penyulitan terkemuka seperti HTTPS dan Keselamatan Lapisan Pengangkutan.

Infrastruktur awan kami melindungi data anda 24/7

Daripada pusat data yang direka khas hinggalah kepada kabel gentian dasar laut yang memindahkan data antara benua - Google mengendalikan satu daripada infrastruktur awan yang paling selamat dan boleh dipercayai di dunia. Infrastruktur ini dipantau setiap masa untuk melindungi data anda dan menjadikannya tersedia apabila anda memerlukannya. Malah, kami turut mengedarkan data merentasi beberapa pusat data, jadi jika berlaku kebakaran atau bencana, data boleh dialihkan ke lokasi yang stabil dan selamat secara automatik dan lancar.

Pengesanan ancaman membantu kami melindungi perkhidmatan kami

Kami terus-terusan memantau perkhidmatan dan infrastruktur asas kami untuk melindunginya daripada ancaman, termasuk spam, perisian hasad, virus dan pelbagai kod berniat jahat yang lain.

Kami tidak memberi kerajaan akses langsung kepada data anda

Kami tidak pernah memberikan akses “pintu belakang” kepada data anda atau pelayan kami yang menyimpan data anda. Ini bermakna tiada entiti kerajaan, AS atau sebaliknya, mempunyai akses langsung kepada maklumat pengguna kami. Kadangkala kami menerima permintaan data pengguna daripada agensi penguatkuasaan undang-undang. Pasukan perundangan kami menyemak permintaan sebegini dan menolak balik apabila permintaan tersebut terlalu luas atau tidak mengikut proses yang betul. Kami telah berusaha sedaya upaya untuk bersikap telus tentang permintaan data sebegini dalam Laporan Ketelusan kami.

Penyulitan menganjur keluar daripada gambar Menara Eiffel

Penyulitan Gmail memastikan e-mel tertutup

Sejak hari pertama lagi, Gmail telah menyokong sambungan tersulit, yang menyukarkan penjahat daripada membaca e-mel yang anda hantar. Gmail juga memberi anda amaran tentang risiko keselamatan berkemungkinan, seperti apabila anda menerima e-mel yang tidak dihantar melalui sambungan tersulit.

Sampul E-mel Gmail mempamerkan tanda amaran pengimbas keselamatan

Perlindungan spam Gmail mengasingkan e-mel yang mencurigakan

Banyak serangan perisian hasad dan pancingan data bermula dengan e-mel. Keselamatan Gmail melindungi anda daripada spam, pancingan data dan perisian hasad lebih baik berbanding perkhidmatan e-mel yang lain. Gmail menganalisis pola yang ditentukan berdasarkan berbilion mesej untuk mengenal pasti ciri e-mel yang ditandai sebagai spam oleh pengguna, kemudian menggunakan penanda itu untuk menyekat e-mel yang mencurigakan atau berbahaya sebelum e-mel tersebut sampai kepada anda. Anda boleh membantu kami dengan memilih "Laporkan Spam" pada e-mel mencurigakan yang anda terima.

Pembelajaran mesin dan kecerdikan buatan membantu penapis spam Gmail berfungsi dengan lebih tepat. Kini penapis ini berjaya menyekat 99.9% spam daripada memasuki peti masuk anda.

Penyemak Imbas Chrome dengan kemajuan kemas kini keselamatan

Chrome mengemas kini keselamatan penyemak imbas anda secara automatik

Teknologi keselamatan sentiasa berubah, sentiasa selamat bermakna sentiasa mengikuti perkembangan terkini. Itulah sebabnya Chrome melakukan penyemakan secara tetap untuk memastikan versi penyemak imbas yang anda gunakan adalah terkini serta mempunyai tampalan keselamatan terbaharu, perlindungan daripada perisian hasad serta tapak web yang menipu dan banyak lagi. Chrome dikemas kini secara automatik supaya anda sentiasa dilindungi oleh teknologi keselamatan Chrome yang terkini.

Apl berbahaya menyelinap masuk ke peranti

Google Play menjauhkan apl yang mungkin berbahaya daripada telefon anda

Satu daripada kelemahan keselamatan terbesar peranti anda boleh jadi apl yang anda pasang padanya. Sistem pengesanan kami menandai apl yang mungkin berbahaya sebelum apl itu sempat disenaraikan di Gedung Play. Jika kami tidak pasti sama ada apl itu selamat atau tidak, ahli Pasukan Keselamatan Android akan menyemaknya secara manual. Sepertimana kami memperbaik sistem pengesanan kami, kami juga menilai semula apl yang telah disenaraikan di Google Play. Kami akan mengalih keluar apl yang mungkin berbahaya supaya anda tidak tersalah memasangnya pada peranti anda.

Google menyekat iklan yang berniat jahat dan mengelirukan

Pengalaman dalam talian anda boleh dijejaskan oleh iklan yang membawa perisian hasad, yang menutup kandungan yang ingin anda lihat, yang mempromosikan barangan palsu atau pun yang menyalahi dasar pengiklanan kami. Kami memberikan perhatian yang serius kepada masalah ini. Setiap tahun gabungan yang terdiri daripada lima orang penyemak dan perisian canggih menyekat hampir satu bilion iklan sedemikian. Kami juga memberi anda alatan untuk melaporkan iklan yang menyakitkan hati dan mengawal jenis iklan yang anda lihat. Kami juga menerbitkan pandangan dan amalan terbaik kami secara aktif untuk membantu usaha menjadikan Internet lebih selamat untuk semua orang.

Perisai Keselamatan Google dan senarai semak

Lindungi akaun anda dengan Semakan Keselamatan

Perkara pertama yang boleh anda lakukan untuk melindungi Akaun Google anda adalah melakukan Semakan Keselamatan. Kami menyediakannya untuk membantu anda mengesahkan bahawa maklumat pemulihan anda adalah terkini dan bahawa tapak web, apl dan peranti yang bersambung ke akaun anda adalah peranti yang masih anda gunakan dan percayai. Jika ada apa-apa yang kelihatan mencurigakan, anda boleh mengubah tetapan atau menukar kata laluan anda dengan segera. Semakan Keselamatan mengambil masa beberapa minit sahaja dan anda boleh menjalankannya seberapa kerap yang anda suka.

Mulakan Semakan Keselamatan
Gmail menerima makluman aktiviti yang mencurigakan

Dapatkan makluman tentang aktiviti yang mencurigakan

Untuk melindungi akaun anda daripada penjahat, kami memerhatikan aktiviti luar biasa dan memberitahu anda apabila ada sesuatu kelihatan mencurigakan. Sebagai contoh, jika peranti yang tidak diketahui cuba melog masuk ke akaun anda atau jika maklumat pemulihan akaun anda ditukar, kami akan menghubungi anda dengan segera untuk mengesahkan bahawa aktiviti ini dilakukan oleh anda. Pemberitahuan dihantar kepada anda melalui e-mel, tetapi anda juga boleh mendaftar menerima mesej teks pada telefon anda.

Log masuk ke peranti dan penyemak imbas dengan kod pengesahan yang sama

Kukuhkan log masuk anda untuk mengelakkan serangan

Kata laluan yang kukuh menghalang penggodam dan memastikan akaun anda dilindungi. Untuk membuat kata laluan yang baik, pastikannya unik, mengandungi gabungan huruf, nombor dan simbol, serta pastikan bahawa anda menggunakannya hanya di Google.

Kami juga membantu anda memastikan akaun anda lebih selamat dengan menawarkan Pengesahan 2 Langkah. Dengan Pengesahan 2 langkah, bukan kata laluan sahaja yang diperlukan untuk log masuk ke akaun anda. Anda akan memerlukan kod enam digit yang dihantar ke telefon atau untuk perlindungan tambahan daripada pancingan data, Kunci Keselamatan yang dimasukkan ke dalam port USB komputer.

Penyemak imbas menunjukkan status dilindungi kata laluan pada Chrome

Lindungi diri anda dengan alatan keselamatan kata laluan

Tindakan membenarkan pengurus kata laluan terbina dalam Chrome mengingati kata laluan anda untuk pelbagai tapak web yang berlainan akan memudahkan anda menggunakan kata laluan yang kukuh dan unik untuk setiap tapak web. Anda juga boleh menambahkan Makluman Kata Laluan, iaitu sambungan Chrome yang membantu anda mengelakkan serangan pancingan data. Sambungan ini akan memberi anda amaran apabila anda memasukkan kata laluan Google anda pada tapak bukan Google.

Peta Google pada penyemak imbas menunjukkan kedudukan telefon yang hilang dan yang telah dikunci dari jauh

Lindungi akaun anda jika telefon anda hilang

Jika telefon anda hilang atau dicuri, anda hanya perlu pergi ke Akaun Saya untuk melindungi data anda dengan beberapa langkah mudah. Sama ada anda menggunakan peranti Android atau iOS, anda boleh mengesan kedudukan dan menguncinya, menukar kata laluan, menambahkan mesej peribadi pada skrin utama atau memadamkan semua data pada telefon anda.