Hogyan működnek a hirdetések?

Senkinek nem adjuk el a személyes adatait.

Üzleti tevékenységeink nagymértékben támaszkodnak a hirdetések megjelenítésére mind a Google szolgáltatásaiban, mind pedig a velünk partnerségben álló webhelyeken és mobilalkalmazásokban. A hirdetések lehetővé teszik, hogy szolgáltatásaink mindenki számára ingyenesek lehessenek. A hirdetések megjelenítéséhez adatokat használunk, de nem adunk el személyes adatokat, például a nevét, e-mail-címét és fizetési információit.

Az adatok segítségével relevánsabbá tesszük a hirdetéseket

Igyekszünk hasznos hirdetéseket megjeleníteni az eszközeiről gyűjtött adatok (például keresései, tartózkodási helye, a felkeresett webhelyek és a használt alkalmazások, a megtekintett videók és hirdetések, valamint az Ön által megadott személyes adatok, például korosztálya, neme és érdeklődési körei) felhasználásával.

Ha bejelentkezett, illetve hirdetésbeállításaitól függően ezek az adatok tájékoztatják az eszközein megjelenő hirdetéseket. Így például ha utazási webhelyet keres fel számítógépén a munkahelyén, akkor aznap este telefonján Párizsba szóló repülőjegyárakról láthat hirdetéseket.

A hirdetők csak azokért a hirdetésekért fizetnek, amelyeket az emberek látnak vagy amelyekre rákoppintanak

Amikor a hirdetők kampányokat futtatnak nálunk, kizárólag a hirdetések tényleges teljesítménye alapján fizetnek – soha nem személyes adatai alapján. Ide tartozhatnak az olyan alkalmak, amikor valaki megtekint egy hirdetést vagy rákoppint, vagy egy hirdetés megtekintése után tesz valamit, például letölt egy alkalmazást vagy kitölt egy igénylő űrlapot.

Megmutatjuk a hirdetőknek, hogyan teljesítettek a kampányaik

A hirdetőket adatokkal látjuk el a hirdetéseik teljesítményéről, ám eközben nem tárjuk fel az Ön személyes adatait. A hirdetések megjelenítésének minden lépése során óvjuk személyes adatait.

A hirdetések működése a Google-szolgáltatásokban és partnerwebhelyeken

Az adatokat az Önnek hasznos hirdetések megjelenítéséhez használjuk, legyen szó a Google szolgáltatásairól, vagy a webhelyekről és mobilalkalmazásokról, amelyekkel partneri viszonyban állunk.

Különböző színű kerékpárok egy böngészőablakban

A keresési hirdetések működése

A Google Keresés használata közben a releváns keresési eredmények mellett vagy felett hirdetések jelenhetnek meg. Ezek a hirdetések legtöbbször az éppen végzett keresés és az Ön tartózkodási helye alapján jelennek meg. Ha például a „kerékpár” kifejezést adta meg, a közeli eladó biciklikről jelenhetnek meg hirdetések.

Más esetekben további adatokat használunk, például korábbi kereséseket vagy felkeresett webhelyeket, amelyek segítségével relevánsabb hirdetéseket jeleníthetünk meg. Mivel korábban már rákeresett a „kerékpár” kifejezésre, ha most a „nyaralás” szót írja be, keresési hirdetéseket láthat az olyan helyekről, ahol nyaralás közben kerékpározhat.

Google-hirdetések a Gmailben sárgán kiemelve

A YouTube-hirdetések működése

Amikor videókat tekint meg a YouTube-on, akkor a rendszer hirdetéseket játszhat le a videó előtt vagy a videó oldalán. Ezeknek a hirdetéseknek az alapját az Ön által korábban megtekintett videók mellett egyéb adatok, köztük a jelenlegi és korábbi YouTube-keresései képezik.

Ha például a „divattippek” szóra vagy szépségápolással kapcsolatos videókra keres, akkor esetleg egy új szépségápolási termékcsalád hirdetését láthatja. Ezek a hirdetések az Ön által megtekintett videók készítőit segítik.

Számos YouTube-hirdetést kihagyhat, ha nem szeretné megnézni őket.

Egy vidám nőt megjelenítő YouTube-videó, divatos napszemüvegről szóló előugró hirdetéssel

A Gmail-hirdetések működése

A Gmailben látható hirdetések a Google-fiókhoz kapcsolódó adatok alapján jelennek meg. Például a többi Google-szolgáltatásban végzett tevékenységek (YouTube, Keresés stb.) hatással lehetnek a Gmailben megjelenő hirdetésekre. A Google nem használja a levelekben található kulcsszavakat és üzeneteket hirdetések megjelenítéséhez. Senki sem olvassa el az Ön e-mailjeit hirdetések megjelenítése céljából.

Profilfotót megjelenítő böngésző, elegáns zöld táskáról szóló hirdetéssel

A hirdetések működése a Google partnerwebhelyein

Számos webhely és mobilalkalmazás működik együtt velünk annak érdekében, hogy hirdetéseket jelenítsenek meg. Ezek a hirdetők az egyes hirdetéseknél eldöntik, hogy milyen „típusú” közönség számára jelenítik meg azokat a felhasználóink által megosztott személyes adatok alapján, valamint az általunk gyűjtött internetes tevékenységek alapján: például „25–34 éves férfiak, akik érdeklődnek az utazás iránt”.

A korábban felkeresett webhelyek alapján is megjeleníthetünk Önnek hirdetéseket – láthatja például annak a piros cipőnek a hirdetését, amelyet hozzáadott a webshop bevásárlókosarához, de mégsem vette meg. Mindeközben azonban nem osztjuk meg személyes adatait, például nevét, e-mail-címét vagy számlázási információit.

Vegye kezébe a Google-hirdetések irányítását

Eszközeink segítségével Ön irányíthatja, hogy milyen hirdetéseket jelenítsünk meg, akár bejelentkezett, akár nem.

Táblagép a Hirdetésbeállítások eszközzel és napszemüvegekről szóló hirdetéssel

A hirdetéseket saját kedve szerint irányíthatja

A Hirdetésbeállítások szakaszban irányíthatja a hirdetéseket az Önt érdeklő témák alapján. Ha a Hirdetések személyre szabásának beállításait felhasználva tudatja a Google-lal, hogy szereti a popzenét, akkor a jövőben hirdetéseket láthat az új albumokról és az Ön közelében lévő koncertekről, ha bejelentkezett a YouTube-ra.

Ha kikapcsolja a Hirdetések személyre szabását, miközben be van jelentkezve, akkor leállítjuk az érdeklődési köreihez kapcsolódó alkalmazások megjelenítését a Google szolgáltatásaiban, valamint a velünk partnerkapcsolatban álló webhelyeken és alkalmazásokban is. Ha kijelentkezett, akkor a Hirdetések személyre szabása csak az olyan Google-szolgáltatásokra lesz hatással, ahol hirdetések jelennek meg.

Google-hirdetés egy zöld autóról és egy némító gombbal a hirdetés tetején

Eltávolíthatja a hirdetéseket, amelyeket nem kíván látni

Lehetőséget biztosítunk arra is, hogy elnémítson számos olyan hirdetést, amelyet a partnerwebhelyeinken és alkalmazásokon keresztül mutatunk Önnek. Ha rákattint az „X” ikonra a hirdetés sarkában, eltávolíthatja azokat a hirdetéseket, amelyeket már nem talál relevánsnak.

Előfordulhat például, hogy amikor új autó vásárlása előtt állt, hasznosnak találta az autókról megjelenő hirdetéseket, de miután megvette az új járművet, már nem érdeklik az épp megvásárolt autóról szóló Google-hirdetések.

Ha bejelentkezett, illetve hirdetésbeállításaitól függően ez a beállítás érvénybe lép az eszközein, amelyeken bejelentkezett, valamint a webhelyeken és alkalmazásokban, amelyekkel partneri viszonyban állunk.

A hirdetéseket a Hirdető letiltása funkcióval bejelentkezés nélkül is letilthatja az olyan Google-szolgáltatásokban, amelyek hirdetéseket jelenítenek meg.

Napszemüveg-hirdetés információs gombbal jobb oldalt felül

Tudjon meg többet arról, hogy milyen adatokat használunk fel a hirdetések megjelenítéséhez

Segíteni szeretnénk annak megértésében, hogy milyen adatok alapján jelenítünk meg hirdetéseket az Ön számára. A „Miért jelent meg ez a hirdetés?” funkció lehetővé teszi, hogy a kérdésre kattintva megtudja, miért lát egy adott hirdetést. Azért láthatja például egy bizonyos ruha hirdetését, mert korábban divattal kapcsolatos webhelyeket keresett fel. Vagy ha egy étterem hirdetését látja, akkor megtudhatja, hogy az Ön tartózkodási helye miatt jelenik meg. Az ilyen típusú adatok segítenek nekünk, hogy olyan hirdetéseket jelenítsünk meg, amelyek hasznosak lehetnek az Ön számára. De ne feledje, ezeket az adatokat soha nem osztjuk meg a hirdetőkkel.