Funkcioniranje oglasa

Nikome ne prodajemo vaše osobne podatke.

Naše se poslovanje velikim dijelom temelji na prikazivanju oglasa, kako na Googleovim uslugama, tako i na web-lokacijama i u aplikacijama naših partnera. To nam omogućuje da svoje usluge pružamo besplatno za sve. Oglase vam prikazujemo na temelju podataka, ali nikome ne prodajemo vaše osobne podatke kao što su vaše ime, e-adresa i podaci o plaćanju.

Podatke koristimo za prikazivanje relevantnih oglasa

Nastojimo vam prikazivati korisne oglase na temelju podataka koje prikupljamo s vaših uređaja, uključujući vaša pretraživanja i lokaciju, web-lokacije i aplikacije kojima se služite, videozapise i oglase koje ste pogledali te osobne podatke koje ste nam dali, primjerice vaš dobni raspon, spol i teme koje vas zanimaju.

Ako ste prijavljeni i ovisno o vašim postavkama oglasa, na tim se podacima temelje oglasi koji vam se prikazuju na svim vašim uređajima. Tako da ako posjetite web-lokaciju za putovanja na računalu na poslu, možda ćete navečer na telefonu vidjeti oglas s cijenama letova za Pariz.

Oglašivači plaćaju samo za oglase koje ljudi pogledaju ili dodirnu

Kad oglašivači pokrenu kampanju na našoj mreži, plaćaju nam isključivo na temelju uspješnosti svojih oglasa, a ne vaših osobnih podataka. To može biti svaki put kad netko pogleda ili dodirne oglas ili poduzme neku radnju vidjevši neki oglas, primjerice preuzme aplikaciju ili ispuni obrazac zahtjeva.

Oglašivačima pokazujemo koliko su uspješne bile njihove kampanje

Oglašivačima dajemo informacije o uspješnosti njihovih oglasa, ali im pritom ne otkrivamo vaše osobne podatke. Privatnost vaših osobnih podataka zaštićena je u svakom trenutku postupka prikazivanja oglasa.

Funkcioniranje oglasa na Googleovim uslugama i partnerskim web-lokacijama

Podacima se služimo kako bismo vam prikazivali korisne oglase, bez obzira prikazuju li se na Googleovim uslugama ili na web-lokacijama i u mobilnim aplikacijama naših partnera.

Bicikli različitih boja u prozoru preglednika

Kako funkcioniraju oglasi ciljani na pretraživačku mrežu

Kad upotrebljavate Google pretraživanje, oglasi se mogu prikazivati pored ili iznad relevantnih rezultata pretraživanja. U većini slučajeva te oglase aktiviraju netom izvršena pretraživanja i vaša lokacija. Ako primjerice tražite "bicikle", možda će vam se prikazati oglasi za bicikle na rasprodaji u vašoj blizini.

U drugim slučajevima za prikazivanje korisnijih oglasa upotrebljavamo dodatne podatke, primjerice prošla pretraživanja ili posjećene web-lokacije. Ako sada tražite "godišnji odmor", a već ste tražili "bicikle", možda će vam se prikazati oglasi ciljani na pretraživačku mrežu za mjesta gdje se možete voziti biciklom dok ste na godišnjem odmoru.

Google oglasi na Gmailu označeni žutom bojom

Kako funkcioniraju oglasi na YouTubeu

Kada gledate videozapis na YouTubeu, možda ćete vidjeti oglase prije otvaranja stranice videozapisa ili na njoj. Ti se oglasi temelje na videozapisima koje ste gledali i drugim podacima, primjerice trenutačnim i nedavnim pretraživanjima na YouTubeu.

Na primjer, ako tražite "modne savjete" ili gledate videozapise o uljepšavanju, možda će vam se prikazati oglas za novu seriju o modi i ljepoti. Ti oglasi pomažu autorima videozapisa koje gledate.

Mnoge oglase na YouTubeu možete preskočiti ako ih ne želite gledati.

Videozapis na YouTubeu sa sretnom ženskom osobom i skočnim oglasom za moderne sunčane naočale

Kako funkcioniraju oglasi na Gmailu

Oglasi koje vidite na Gmailu temelje se na podacima koji su povezani s vašim Google računom. Na primjer, na oglase koji vam se prikazuju na Gmailu mogu utjecati vaše aktivnosti na drugim Googleovim uslugama kao što su YouTube ili Pretraživanje. Google ne upotrebljava ključne riječi ili poruke iz vaše pristigle pošte za prikazivanje oglasa. Nitko ne čita vašu e-poštu kako bi vam prikazivao oglase.

Preglednik s profilnom slikom i oglasom za elegantnu zelenu torbu

Kako funkcioniraju oglasi na web-lokacijama Google partnera

Mnoge web-lokacije i mobilne aplikacije postaju naši partneri radi prikazivanja oglasa. Ti su se oglašivači odlučili prikazivati oglase "vrstama" publike na temelju osobnih podataka koje korisnici dijele s nama i podataka koje prikupljamo o njihovim aktivnostima na internetu. To su na primjer "muškarci u dobi od 25 do 34 godine zainteresirani za putovanja".

Oglase vam možemo prikazivati i na temelju web-lokacija koje ste prethodno posjetili. Tako možete vidjeti oglas za one crvene cipele koje ste dodali u online košaricu, ali ste ipak odlučili da ih nećete kupiti. No to sve radimo bez otkrivanja osobnih podataka kao što su vaše ime, e-adresa ili podaci o plaćanju.

Preuzmite kontrolu nad svojim doživljajem Google oglasa

Pružamo vam alate pomoću kojih možete upravljati vrstama oglasa koje vam prikazujemo neovisno o tome jeste li prijavljeni.

Tablet s Postavkama oglasa i oglasom za sunčane naočale

Kontrolirajte oglase na temelju svojih preferencija

U Postavkama oglasa možete kontrolirati oglase na temelju tema koje vas zanimaju. Na primjer, ako putem postavki Prilagodbe oglasa kažete Googleu da vam se sviđa pop glazba, možda će vam se prikazivati oglasi za buduća izdanja i koncerte u vašoj blizini kada ste prijavljeni na YouTube.

Ako isključite Prilagodbu oglasa dok ste prijavljeni, više vam nećemo prikazivati oglase povezane s vašim interesima na Googleovim uslugama, kao ni na web-lokacijama ni u aplikacijama naših partnera. Ako niste prijavljeni, isključivanje Prilagodbe oglasa utječe samo na Googleove usluge na kojima se prikazuju oglasi.

Google oglas za zeleni automobil s gumbom za isključivanje oglasa pri vrhu slike

Uklonite oglase koje ne želite vidjeti

U mnogim oglasima koje prikazujemo putem partnerskih web-lokacija i aplikacija dajemo vam mogućnost za isključivanje pojedinog oglasa. Možete odabrati "X" u kutu oglasa da biste uklonili oglase koje više ne smatrate relevantnima.

Na primjer, oglasi za automobile možda su vam bili korisni dok ste tražili novi automobil, ali sada kada se vozite u njemu, ti vas Googleovi oglasi vjerojatno više ne zanimaju.

Ako ste prijavljeni i ovisno o vašim postavkama oglasa, ta će se kontrola primjenjivati za web-lokacije i aplikacije naših partnera na svim uređajima na kojima ste prijavljeni.

Ne morate biti prijavljeni da biste blokirali oglase. To možete napraviti i alatom Blokiraj tog oglašivača na Googleovim uslugama koje prikazuju oglase.

Oglas za sunčane naočale s info gumbom u gornjem desnom kutu

Saznajte koje podatke upotrebljavamo za prikazivanje oglasa

Želimo vam bolje objasniti koji se podaci upotrebljavaju da bi vam se prikazali oglasi. "Zašto mi se prikazuje baš taj oglas?" značajka je koju možete kliknuti i saznati zašto vidite baš taj oglas. Na primjer, možda vam se prikazuje oglas za haljinu zato što ste posjećivali modne web-lokacije. A ako vidite oglas za neki restoran, možda je to zbog vaše lokacije. Ta vrsta podataka pomaže nam da vam prikažemo oglase o onom što vam može biti korisno. No napominjemo još jednom, te podatke nikada ne dijelimo s oglašivačima.