Вашата сигурност

Сигурността ви е на първо място във всичко, което правим.

Ако не е защитена, информацията ви не е частна. Ето защо се стараем услугите на Google, като Търсене, Карти и YouTube, да са обезпечени с една от най-модерните защитни инфраструктури в света.

Шифроването поддържа данните ви частни в процеса на пренасянето им

Чрез шифроването се постига по-високо ниво на сигурност и поверителност в услугите ни. Когато изпращате имейл, споделяте видеоклип, посещавате уебсайт или съхранявате снимките си, създаваните от вас данни се движат между устройството ви, услугите на Google и центровете ни за данни. Защитаваме тази информация с няколко слоя за сигурност, включително водещи технологии за шифроване, като HTTPS и протокола за защита на транспортния слой (TLS).

Базираната ни в облака инфраструктура осигурява денонощна защита на данните ви

От специално проектирани центрове за данни до подводни оптични кабели, които прехвърлят информацията между континентите, Google поддържа една от най-сигурните и най-надеждни базирани в облака инфраструктури в света. Освен това тя се следи непрекъснато, така че данните ви да са защитени и същевременно достъпни, когато имате нужда от тях. Всъщност разпределяме информацията в множество центрове за данни. Така в случай на пожар или бедствие тя може автоматично и безпроблемно да бъде прехвърлена към надеждни и защитени местоположения.

Откриването на заплахи помага да защитаваме услугите си

Постоянно наблюдаваме услугите си и заложената в основата им инфраструктура, за да ги предпазваме от заплахи, включително спам, злонамерен софтуер, вируси и други видове опасен код.

Не предоставяме на правителства директен достъп до данните ви

Никога не оставяме вратички за достъп до данните ви или до сървърите, в които се съхраняват. Това означава, че никоя правителствена организация от САЩ или друга държава няма директен достъп до информацията на потребителите ни. Има случаи, когато получаваме искания за потребителски данни от правоохранителни органи. Правният ни екип преглежда исканията и отхвърля тези, които са прекалено общи или не спазват правилната процедура. Работим усилено, за да предоставяме открито информация относно тези искания за данни в Отчета си за прозрачност.

Шифроване на снимка на Айфеловата кула

Шифроването в Gmail се грижи за поверителността на имейлите

От самото начало Gmail поддържа шифровани връзки, което затруднява злонамерените хора да четат изпращаните от вас съобщения. Също така Gmail ви предупреждава за възможни рискове по отношение на сигурността, например при получаването на имейл, който не е бил изпратен през шифрована връзка.

Плик с електронна поща в Gmail активира предупредителния знак на скенера за сигурност

Защитата на Gmail срещу спам филтрира подозрителните имейли

Много атаки със злонамерен софтуер и фишинг започват с имейл. Технологията за сигурност на Gmail ви защитава от спам, фишинг и злонамерен софтуер повече от която и да е друга услуга за електронна поща. Gmail анализира модели, извлечени от милиарди съобщения, за да идентифицира характеристиките на имейли, означени от потребителите като спам, а след това използва тези данни, за да блокира подозрителните или опасни имейли, преди да достигнат до вас. Можете да помагате, като избирате „Подаване на сигнал за спам“ за подозрителни имейли, които получавате.

Благодарение на машинното обучение и изкуствения интелект филтърът за спам в Gmail е изключително точен. В момента той задържа 99,9% от нежеланото съдържание извън пощенската ви кутия.

Напредък на актуализацията на функциите за сигурност в браузъра Chrome

Функциите за сигурност на браузъра Chrome се актуализират автоматично

Технологиите за сигурност постоянно се променят. Това означава, че за да сте в безопасност, трябва да сте в крак с тях. Ето защо Chrome извършва редовни проверки, за да гарантира, че използваната от вас версия на браузъра е актуализирана с най-новите корекции за сигурност, методи на защита срещу злонамерен софтуер и измамни сайтове и др. Chrome се актуализира автоматично, за да ви предпазва с най-новите технологии за сигурност.

Опасно приложение се промъква на устройството

Google Play държи потенциално опасните приложения далеч от телефона ви

Едно от най-уязвимите места в сигурността на устройството ви могат да бъдат приложенията, които инсталирате на него. Системата ни за откриване сигнализира за потенциално опасни приложения още преди да достигнат до Google Play Магазин. Ако не сме сигурни дали дадено приложение е безопасно, то се проверява ръчно от членове на екипа по сигурността на Android. При усъвършенстването на системата си за откриване оценяваме повторно приложенията, които вече са в Google Play, и премахваме потенциално опасните, за да не попаднат на устройството ви.

Google блокира злонамерени и подвеждащи реклами

Качеството на сърфирането ви онлайн може да бъде влошено от реклами, които съдържат злонамерен софтуер, прикриват съдържание, което опитвате да видите, популяризират фалшиви стоки или по друг начин нарушават правилата ни за рекламиране. Отношението ни към този проблем е много сериозно. Всяка година блокираме близо един милиард опасни реклами с помощта на сложен софтуер и проверки от истински хора. Също така ви предоставяме инструменти за подаване на сигнали относно обидни реклами и контрол над това, какви типове реклами виждате. Активно публикуваме идеите и най-добрите си практики, за да направим интернет по-безопасно място за всички.

Щит за сигурността в Google и контролен списък

Защитете профила си с инструмента за проверка на сигурността

Първото нещо, което можете да направите, за да защитите профила си в Google, е да преминете през проверката на сигурността. Тя има за цел да ви помогне да се уверите, че информацията ви за възстановяване е актуална и че свързаните с профила ви уебсайтове, приложения и устройства са такива, които още ползвате и смятате за надеждни. Ако нещо ви изглежда подозрително, можете незабавно да промените настройките или паролата си. Проверката на сигурността отнема само няколко минути и можете да я правите толкова често, колкото искате.

Проверка на сигурността
Сигнал за подозрителна активност в Gmail

Получавайте сигнали за подозрителна активност

За да предпазим профила ви от злонамерени действия, следим за необичайна активност и ви известяваме, когато нещо не изглежда както трябва. Например, ако някой се опита да влезе в профила ви от непознато устройство или информацията за възстановяванe на профила ви е била променена, веднага ще се свържем с вас, за да потвърдим, че вие сте извършили тези действия. Изпращаме известия по имейл, но можете също да се регистрирате, за да получавате текстови съобщения на телефона си.

Вход в устройството и браузъра с един и същ код за потвърждение

Повишете сигурността при влизане в профила си, за да предотвратите атаки

Надеждната парола възпира хакерите и предпазва профила ви. За да създадете надеждна парола, тя трябва да е уникална, да съдържа комбинация от букви, цифри и символи и да я използвате само за профила си в Google.

Помагаме ви да повишите сигурността на профила си и като ви предлагаме потвърждаването в две стъпки. Когато е активирано, за влизане в профила ви е необходима не само паролата ви, но и още нещо. Това може да бъде шестцифрен код, изпратен до телефона ви, или – за още по-голяма защита срещу фишинг – ключ за сигурност, който да поставите в USB порта на компютъра си.

Защитени пароли в браузъра Chrome

Защитете се с тези инструменти за сигурност на паролата

Като разрешите на вградения диспечер на паролите в Chrome да запомни паролите ви за различни уебсайтове, ще ви бъде по-лесно да използвате надеждни, уникални пароли за всеки сайт. Можете също да добавите Защита на паролата – разширение за Chrome, което ви помага да избягвате фишинг атаки, като ви предупреждава, когато въведете паролата си за Google на сайт извън Google.

В уеб версията на Google Карти е открит загубен телефон, който е заключен отдалечено

Предпазете профила си, когато загубите телефона си

Ако някога телефонът ви бъде загубен или откраднат, трябва само да посетите Моят профил, за да защитите данните си в няколко бързи стъпки. Независимо дали имате устройство с Android, или с IOS, можете да го намерите и заключите, да промените паролата си, да добавите персонализирано съобщение към началния екран или дори да изтриете всички данни от телефона си.