Как работят рекламите

Не продаваме личната ви информация на никого.

Голяма част от бизнеса ни се основава на показването на реклами – както в услугите ни, така и в партньорските ни уебсайтове и мобилни приложения. Рекламите спомагат продуктите ни да са безплатни за всички. За да ви показваме тези реклами, използваме данни, но не продаваме лична информация, като името, имейл адреса и данните ви за плащане.

Използваме данни, за да показваме подходящи реклами

Стараем се да ви показваме полезни реклами въз основа на събраните данни от устройствата ви. Те включват търсенията и местоположението ви, използваните от вас уебсайтове и приложения, гледаните видеоклипове и реклами и предоставената ни от вас лична информация – например възрастовата група и пола ви и темите, към които проявявате интерес.

В случай че сте влезли в профила си и в зависимост от съответните настройки, тези данни определят какви реклами ще виждате на устройствата си. Ако например посетите уебсайт за пътувания от служебния си компютър, по-късно през деня на телефона ви може да се покажат реклами за цени на полети до Париж.

Рекламодателите плащат само за рекламите, които хората преглеждат или докосват

Когато рекламодателите провеждат рекламни кампании в продуктите ни, те ни плащат само въз основа на ефективността на рекламите – никога за достъп до личната ви информация. Това може да включва случаите, когато някой види или докосне реклама или извърши действие, след като гледа такава – например изтегли приложение или попълни формуляр за заявка.

Показваме на рекламодателите каква е ефективността на кампаниите им

Предоставяме на рекламодателите данни относно ефективността на рекламите им, но го правим, без да разкриваме личната ви информация. Сигурността и поверителността й са гарантирани през целия процес на показване на реклами.

Как работят рекламите в услугите и партньорските сайтове на Google

Използваме данни, за да ви показваме полезни за вас реклами – независимо дали в услугите на Google, или в партньорските ни уебсайтове и мобилни приложения.

Велосипеди с различни цветове в прозорец на браузъра

Как работят рекламите до резултатите от търсенето

Когато използвате Google Търсене, до или над съответните резултати може да се показват реклами. През повечето време те се извеждат въз основа на току-що извършеното търсене и местоположението ви. Ако например потърсите „велосипеди“, възможно е да видите реклами за продажба на колелета близо до вас.

В други случаи използваме допълнителни данни, като предишните ви търсения или посетените от вас сайтове, за да ви показваме по-полезни реклами. Ако потърсите „ваканции“, след като вече сте извършили търсене на „велосипеди“, възможно е до резултатите да видите реклами на места, където можете да карате колело по време на почивката си.

Реклами от Google в Gmail, откроени в жълто

Как работят рекламите в YouTube

Когато гледате видеоклипове в YouTube, може да видите реклами преди началото на клиповете или на самите им страници. Тези реклами се показват въз основа на гледаните от вас видеоклипове и на други данни, като например текущите и скорошните ви търсения в YouTube.

Ако например потърсите „модни съвети“ или гледате видеоклипове на тема красота, може да видите реклама за нови козметични серии. По този начин се осигуряват приходи за създателите на клиповете, които гледате.

Можете да пропускате много от рекламите в YouTube, ако не искате да ги гледате.

Видеоклип в YouTube на щастлива жена, в който се показва изскачаща реклама на популярни слънчеви очила

Как работят рекламите в Gmail

Рекламите, които виждате в Gmail, са въз основа на данни, свързани с профила ви в Google. Например активността ви в други наши услуги, като YouTube или Търсене, може да се отрази върху типа на рекламите, които ви се показват в Gmail. Google не използва ключови думи, нито съобщения от входящата ви поща, за да ви показва реклами. Никой не чете електронна ви поща, за да ви показва реклами.

Браузър със снимка на потребителски профил и реклама на стилна зелена чанта

Как работят рекламите в партньорските сайтове на Google

Много уебсайтове и мобилни приложения стават наши партньори, за да рекламират. Те избират да показват дадени реклами на определени типове аудитории въз основа на личната информация, която потребителите са споделили с нас, и на данните, които събираме относно онлайн активността ви – например мъже на възраст между 25 и 34 години, проявяващи интерес към пътувания.

Възможно е също да ви показваме реклами въз основа на сайтовете, които сте посетили – например може да видите реклама за продукт, който сте добавили към пазарската си кошница онлайн, но не сте закупили. Това обаче се извършва, без да разкриваме личната ви информация, като име, имейл адрес и данни за плащане.

Поемете контрол над това, какви реклами ви показва Google

Предоставяме ви инструменти, с които можете да контролирате типовете показвани реклами – независимо дали сте влезли в профила си.

Таблет с „Настройки за рекламите“ и реклама на слънчеви очила

Контролирайте рекламите въз основа на предпочитанията си

От Настройки за рекламите можете да контролирате рекламите въз основа на темите, към които проявявате интерес. Ако например използвате настройките в „Персонализиране на рекламите“, за да покажете на Google, че харесвате поп музика, може да виждате реклами за предстоящи премиери и предавания близо до вас, когато сте влезли в профила си в YouTube.

В случай че изключите персонализирането на рекламите, докато сте влезли в профила си, ще спрем да ви показваме свързани с интересите ви реклами в услугите си, както и в партньорските си уебсайтове и приложения. Ако сте излезли от профила си, деактивирането на настройката за персонализиране ще засегне само услугите на Google, в които се показват реклами.

Реклама от Google на зелен автомобил с бутон за спиране в горната част

Премахвайте рекламите, които не искате да виждате

Даваме ви възможност за спиране на много от рекламите, които ви показваме чрез партньорските си уебсайтове и приложения. Като изберете „Х“ в ъгъла на рекламите, можете да премахнете тези, които вече не смятате за подходящи.

Например рекламите за коли може да са ви били полезни, докато сте търсили автомобил, но след като вече се наслаждавате на новата си придобивка, вероятно няма да искате Google да ви показва повече реклами за модела, който току-що сте купили.

Ако сте влезли в профила си и в зависимост от настройките ви за рекламите, тази контрола ще е в сила за партньорските ни уебсайтове и приложения, използвани от вас на устройствата, на които сте влезли в профила си.

Можете също да блокирате реклами, без да влизате в профила си, посредством опцията „Блокиране на този рекламодател“ в услугите на Google, в които се показват реклами.

Реклама на слънчеви очила с бутон за информация горе вдясно

Какви данни използваме, за да ви показваме реклами

Искаме да ви помогнем да разберете по-добре какви данни използваме, за да ви показваме реклами. „Защо тази реклама“ е функция, която ви позволява да кликнете върху подкана, за да научите защо виждате дадена реклама. Например може да се показва реклама за рокля, тъй като сте посещавали уебсайтове за мода. Ако пък видите реклама на ресторант, това може да се дължи на местоположението ви. Данните от този тип ни помагат да ви показваме реклами за неща, които може да сметнете за полезни. Не забравяйте обаче, че никога не споделяме тази информация с рекламодателите.